30 juni-1 juli

Stichting Comité 30 juni/1 juli Tilburg, opgericht op 24 oktober 2019 is ontstaan uit de Keti-koti Werkgroep, die al vanaf 2013 jaarlijks de Keti-koti Dialoogtafel in Tilburg organiseert.

De stichting zet zich op een transparante wijze in voor het herdenken van de trans-Atlantische slavernij en het vergroten van het bewustzijn van haar doorwerking in het heden. Activiteiten vinden plaats gedurende het hele jaar, met de nadruk op de maand juni.

bEKIJK ONZE aGENDA

Keti Koti Viering

Op 30 juni herdenken wij de offers die zijn gebracht door onze voorouders, op 1 juli vieren we de vrijheid; vrijheid van lichaam en vrijheid van geest. Het comité 30 juni-1 juli Tilburg is onderdeel van het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en -erfenis).

Standbeeld

Ter gelegenheid van honderd jaar Ketikoti werd in 1963 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo een standbeeld onthuld. Het beeld van Kwakoe stelt een weggelopen en weer gevangengenomen slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar vrijheid.

Bij de Ghanese Akan, de voorouders van veel slaven, is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden, zoals Kwassi voor een kind dat op zondag ter wereld kwam. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.