SLAVERNIJ MONUMENT TILBURG

Tilburg krijgt een nieuw monument of de slavernij te herdenken.

Vorig jaar konden Tilburgs hun voorkeur aangeven het monument van Tommy van der Loo en Dedden en Keizer. Stemmen konden online of fysiek uitgebracht worden.

Uiteindelijk werd het Monument van Dedden en Keizer gekozen om de slachtoffers van het slavernij verleden te eren.

Lees hieronder meer over de artiesten:

DEdden & Keizer Tommy van der Loo

Het gekozen monument

Door Dedden & Keizer

Het design van Tommy van der Loo

Uitstraling van het Monument

De commissie vindt het belangrijk dat het kunstwerk hoopvol, toekomstgericht en verbindend wordt. Maar dat het ook vertelt over gevangenschap en lijden. Er zijn verschillende trefwoorden genoemd om de kunstenaars een leidraad te geven voor hun ontwerp.

Dat zijn: verleden-heden-toekomst; informeren; aanzetten tot nadenken en gesprek; het vertellen van het hele verhaal vanaf de slavenhandel tot vandaag; de weg naar de vrijheid en een gezamenlijke toekomst.

Waar komt het Monument te staan?

In mei heeft het College van B&W van Tilburg besloten om het Burgemeester Stekelenburgplein aan te wijzen als locatie voor het monument. Dit is de voorkeurs locatie van de commissie.

Samen met de Kunstloc-adviseur heeft de commissie onderzoek gedaan naar een passende locatie voor het monument. Het moest een centraal gelegen plaats zijn, waar groepen ontvangen en herdenkingen gehouden kunnen worden en waar veel passanten het kunstwerk zien en leren over de geschiedenis van het slavernijverleden. Met het Burgemeester Stekelenburgplein en de Noordzijde van het Centraal Station wordt aan alle wensen voldaan. Het monument staat hier bovendien op een mooie wandelroute van het centrum naar het Museumkwartier.

Aanwezig zijn tijdens de onthulling?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!