Lucia S Nankoe

Auteur & Docent

Over Lucia Nankoe

Surinaamse, groeide op in Amsterdamen studeerde moderne letterkunde aan de Sorbonne in Parijs. Studie in Frankrijk: Literatuur(Lettres Modernes) en Geschiedenis.

Sinds 1986 doceert ze Frans, Franse media en literatuur aan de Faculteit Communicatie en Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Zij is free-lance publiciste en was adviserend lid van de commissie Frans voor Het Fonds van de Letteren.

Ook maakte ze beoordelingen van manuscripten voor uitgeverijen en het Productiefonds.

Daar ontstond haar interesse voor Caraïbische en Afrikaanse literatuur. Lucia Nankoe is gespecialiseerd in Caraïbische vrouwenliteratuur.

Het boek Trouwportretten is te koop in toonaangevende musea:
Museum Foam in Amsterdam
De Hermitage in Amsterdam
Het nederlands Fotomuseum in Rotterdam
Boekhandel Savannah Bay in Utrecht
Hardcover 25 euro

Trouwportretten

Fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950.

De ruim 140 familiefoto’s en -verhalen maken inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Zij vonden hun partner soms elders, op Aruba, Curaçao of Bonaire, voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika. Het boek geeft een beeld van door huwelijk verbonden levens van Surinamers die (lands)grenzen, etniciteit of religie overschrijden. De familiegeschiedenissen laten zien dat dit zelden gemakkelijk ging. Toch volgden de meeste geliefden de weg van hun hart en won de liefde het vaak van de tijdgeest. De familieverhalen zijn verweven met belangrijke thema’s die de koloniale geschiedenis van Suriname kenmerken: slavernij, contractarbeid, immigratie en emigratie, conflict en strijd. Maar ook: verbinding, diversiteit en eensgezindheid. De foto’s zijn daarom niet alleen van betekenis voor degenen die hierin een deel van hun familiegeschiedenis vereeuwigd zien, maar belichamen ook een gedeelde (inter)nationale geschiedenis. Sommige verhalen zijn door de nazaten opgetekend, andere zijn opgesteld aan de hand van gesprekken, schriftelijke informatie of archiefstukken.

Hardcover, 25 euro.

Bestel Trouwportretten Fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950.