This is a repeating event- Event 2 / 12

Expositie in het Peerke Donders Paviljoen

20NovHele DagExpositie in het Peerke Donders PaviljoenElke Woensdag & Zondag

Programma

Slavernij, een geschiedenis die iedereen aangaat

Toen de tot slaaf gemaakten in 1863 tot vrije mensen werden verklaard, kreeg een aantal van hen in Suriname de familienaam Tilburg. Nazaten in Suriname en in Nederland spelen de hoofdrol op een tentoonstelling en een documentaire over de geschiedenis van de slavernij in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg.

Deze expositie is interessant voor iedereen die geïnformeerd wil worden over slavernij, een van de grootste maatschappelijke thema’s van dit moment. Het verhaal van slavernij wordt op een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier verteld door middel van teksten, afbeeldingen en voorwerpen.

Een in eigen beheer gemaakte documentaire helpt het slavernijverleden en de impact die dit vandaag de dag nog heeft beter te begrijpen. Dat is ook het doel van deze tentoonstelling in het museum dat is genoemd naar Peerke Donders. Deze Tilburgse missionaris uit de negentiende eeuw sprak zich in felle bewoordingen uit tegen slavernij.

In Tilburg, in Brabant, in zuid-Nederland wonen duizenden nazaten van tot slaaf gemaakten, afkomstig uit Suriname en de Nederlandse Antillen. De nadruk op de tentoonstelling ligt dan ook op de trans-Atlantische slavenhandel. Maar het vertelde verhaal strekt zich uit van de oudste vormen van slavernij tot de actualiteit. Slavernij – verboden in de Universele Rechten van de Mens – komt nog steeds heel veel voor.

Zondag 26 juni 2022 wordt deze expositie geopend door de ambassadeur van Suriname in Nederland, zijne excellentie Rajendre Khargi. Tijdens deze opening is ook de première van de in eigen beheer gemaakte documentaire. Deze opening is alleen voor genodigden, dat wil zeggen voor alle direct betrokkenen bij dit project.

Vanaf woensdag 29 juni 13.00 uur is de tentoonstelling te bezoeken voor het grote publiek conform de normale openingstijden. Om 13.15, 14.15, 15.15 en 16.15 uur zal de documentaire worden gestart. Tevens is er voor elke betalende bezoeker, zolang de voorraad strekt, een door Paul Spapens geschreven boekje te verkrijgen “Tilburgse verhalen over slavernij”. Dit is een tweede, herziende druk van de uitgave uit 2013, toen werd herdacht dat de slavernij 150 jaar geleden was afgeschaft. Deze uitgave is geheel aangepast aan de huidige situatie en heeft een relevant voorwoord passend bij de expositie in het Peerke Donders Paviljoen.

more

Tijd

20 November 2022 Hele Dag(GMT+02:00)