Gezinsbedevaart Peerke Donders

Peerke Donders wordt in 1809 geboren in een weversgezin zoals er dan zoveel zijn in Tilburg. Hard werken, lange dagen, veel armoede, slechte gezondheid. In dit tamelijk troosteloze bestaan ziet Peerke één licht: Hij voelt zich fijn bij God. Peerke heeft een grote droom: hij wil priester worden. Dat is 200% kansloos in zijn situatie.

Toch komt Peerke in 1842 als jonge priester aan in Paramaribo, Suriname, om er nooit meer weg te gaan. Als missionaris werkt hij hard om het Evangelie van Jezus in woord en daad te brengen naar de nieuwe mensen om hem heen. Na een rijk en vol leven sterft Peerke in 1887, 77 jaar oud.

Bekijk het Programma Bekijk de Locatie

Peerke Donders Monument

Programma Gezinsbedelvaart

09.30Aankomst bij de Goirkese kerk in Tilburg.
10.00Ontvangst in de Goirkese kerk. Daar vertellen twee meestervertellers het levensverhaal van Peerke, en krijgt iedereen de pelgrimszegen.
10.30Kleine speelse workshops buiten, rondom de Goirkese kerk. Hier komt Peerke Donders in al zijn eenvoud én rijkdom tot leven.
12.00Vervoer naar de Mariakerk aan de Heikant.
12.45 Lunch (daar wordt voor gezorgd).
13.15Workshop naar keuze op diversie locaties.
14.15Afsluitende viering in het Peerke Donderspark, als het kan in de openlucht.
15.15Gezellig samenzijn met een hapje en drankje.
16.00Vertrek

Workshops

Het is niet perse knap wat Peerke bereikt heeft. Bijzonder is dat Peerke leert te vertrouwen op het plan dat God met hem heeft. Hij laat God aan het werk in zijn leven. Dát kunnen wij van Peerke leren!

We reizen op zaterdag 2 juli naar Tilburg om ons mee te laten nemen in het levensverhaal van Peerke Donders. En natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag: dansen, zingen, kleien, weven, spelen. We laten ons verwonderen en we ontmoeten nieuwe mensen.

workshops

Voor wie?

Voor gezinnen met kinderen in de basisschool leeftijd. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, broers, zussen en vriendjes zijn allemaal van harte welkom. We vinden het bijzonder fijn wanneer parochies met hun gezinnen komen. Gemeenschappen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond: we nodigen u in het bijzonder uit!

Prijs

De prijs voor deze gezinsbedevaart is € 5,00 per persoon.

Inschrijven voor de bedelvaart

Vervoer 

U kunt op eigen gelegenheid naar Tilburg komen. U kunt ook gebruik maken van busvervoer. U kunt dit aangeven bij het aanmelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Manon van den Broek of Ingrid van Meer via e-mail.

We kunnen bijna niet wachten om met jullie op weg te gaan!

Mgr. Rob Mutsaerts, Manon van den Broek, Ingrid van Meer namens het bisdom van ’s-Hertogenbosch

Jerry Bergraaf namens de Surinaamse gemeenschap in Tilburg

Pastoor Frank Lemmens en Peter Derks van de parochie Peerke Donders in Tilburg

Jan Claassen