Tula Dag 17 augustus 2024

Samen vieren en herdenken we de dag van de Strijd voor Vrijheid!

Lokatie: Factorium Cultuurmakers, Koningsplein 11A, 5038 WG Tilburg

Programma

12:30u – 19:00u

Factorium Cultuurmakers

Koningsplein 11A Tilburg

 

Koop hier uw tickets

12:30 – 13:00 INLOOP MET DJ EDSEL

DJ Edsel, een groot liefhebber van de Curaçaose cultuur, brengt een unieke mix van Caribische klanken naar de dansvloer. Met zijn diepgaande kennis van de lokale muziek en zijn passie voor ritmische melodieën, weet hij als geen ander hoe hij de ziel van Curaçao tot leven kan brengen in zijn sets.

13:00 – 13:30 OPENINGSWOORD DOOR CHERRY TAYLOR

Voorzitter van de Stichting Caribische Senioren Tilburg (SCST). De SCST behartigt de belangen van 50-plussers van Caribische afkomst. Vrijwilliger bij Contour de Twern. Naast het vrijwilligerswerk is dansen en carnaval haar grote passie. Salsa, bachata, merengue, wals en mazurka vindt ze allemaal even leuk. Het dansen zorgt ook voor het mentale evenwicht in haar leven. Verhalenverteller. Ook de geschiedenis van de Trans-Atlantische slavernij houdt haar bezig.

13:30 – 19:00 MARKT – ETEN – DRINKEN

De Tula Markt biedt een overvloed aan heerlijke Surinaamse en Caribische lekkernijen, van verrukkelijke koeken en pasteitjes tot smaakvolle gebakjes en hapjes. Hier geniet je van de authentieke smaken van de regio, vergezeld van verfrissende drankjes. Het is de perfecte plek om je smaakpapillen te verwennen en de rijke culinaire tradities van het Caribisch gebied te ontdekken. Kom langs en proef de warmte en gezelligheid van de Tula Markt!

14:00 – 14:30 TULA LEZING DOOR ANTON DE BIES

Anton verhuisde in 2010 van Curaçao naar Nederland. Hij studeerde eerst aan de vooropleiding DNA ( De Nieuw Amsterdam), daarna deed hij de Theaterschool in Rotterdam en studeerde in 2018 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij toerde met het toneelstuk Vastgoed B.V. en studeerde af met zijn solovoorstelling ‘Papito’. Hij speelde de hoofdrol in de korte films ‘Mi Kulpa’, ‘Dos Santos’  en ‘#WALL4’. Anton speelde in de toneelstukken ‘STATUS’, ‘A seat at the table’ en ‘Rust Zacht Billy’. En speelde ook de hoofdrol in de docufilm ‘De Droevige Kampioen’.

15:00 – 16:00 VOORSTELLING: TULA LEEFT, IZALINE CALISTER

‘Tula leeft!’ is een muzikaal college door Izaline Calister. Ze neemt u aan de hand van archiefstukken, filmfragmenten, verhalen en muziek mee naar het Curaçao van vroeger en nu. Een vertelconcert waarin het leven van Tula, zijn erfenis,  dealen en betekenis worden gedeeld en gevierd. Tula was leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao. In 1795 lieten de tot slaafgemaakten van plantage ‘Kenepa’ hun eigenaar weten niet meer voor hem te willen werken en bevrijdden de mensen die eerder door hem en de andere plantage-eigenaren gestraft en opgesloten waren. Tula vond dat iedereen op Curaçao het recht had op vrijheid en dat de slavernij moest worden afgeschaft. Tot slaafgemaakten van omliggende plantages en vrije zwarten sloten zich bij hem aan. Na een paar weken werd Tula door verraad en omkoping gearrsteerd en vervolgens zeer wreed terechtgesteld, waarmee de opstand eindigde. De opstand markeert het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao, vele jaren voordat de slavernij door Nederland bij wet verboden zou worden. Tula werd het symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. In 2010 werd hij op Curaçao uitgeroepen tot nationale held. ‘Tula leeft!’ in de muziek, in de mensen, in de bewogen geschiedenis en in de veelkleurige diversiteit van het prachtige eiland Curaçao.

16:00 – 19:00 DANSEN MET ANTILLIAANSE BAND ENIGMA

Laat je meeslepen door de aanstekelijke ritmes van Salsa Antiyano, de vrolijke klanken van Merengue, en de zomerse vibes van Calypso. Enigma brengt een verfrissende mix van muzikale stijlen die je niet stil kunnen laten zitten. Kom en ervaar de magie van Enigma – waar elke noot je hart sneller doet kloppen en je voeten doet bewegen. Mis deze muzikale sensatie niet!

16:00 – 19:00 DANSEN MET DJ EDSEL

DJ Edsel, een groot liefhebber van de Curaçaose cultuur, brengt een unieke mix van Caribische klanken naar de dansvloer. Met zijn diepgaande kennis van de lokale muziek en zijn passie voor ritmische melodieën, weet hij als geen ander hoe hij de ziel van Curaçao tot leven kan brengen in zijn sets.

DJ Edsel’s vermogen om authentieke Caribische tonen te mengen met moderne beats maakt hem uniek in zijn genre. Hij zorgt ervoor dat elke luisteraar, waar ter wereld ze ook zijn, zich voor even op het zonnige Curaçao waant. Zijn passie en toewijding maken van elk optreden een onvergetelijke belevenis, doordrenkt met de ziel en warmte van zijn geliefde eiland.

ONZE PARTNERS / SPONSOREN