Door de lens van elke tijd

11DecHele DagDoor de lens van elke tijdAmsterdam

Programma

Fotografie en verhalen

Foto’s dragen verhalen met zich mee – ze kunnen over een andere periode vertellen, over het heden informeren en vaak laten ze ook een verhaal achter voor een toekomst die nog komen moet. In dit verdiepende gesprek met onderzoeker Lucia Nankoe en fotografen Angèle Etoundi Essamba en Kevita Junior duiken we in de wereld van de fotografie.

We nemen een kijkje in het verleden met Surinaamse trouwportretten uit familiearchieven en met Lucia Nankoe praten we over het belang van cultureel erfgoed: op welke plekken vind je dat? En hoe zorgen we voor archieven die een diversiteit aan verhalen waarborgen? Samen gaan we na welke verhalen je uit een trouwfoto kunt halen – wat zegt die over het bruidspaar en de tijd waarin het leefde? Verhalen over liefde, geschiedenis, etniciteit en klasse komen allemaal aan bod.

Angèle Etoundi Essamba vertelt waarom het zo belangrijk is dat we stereotypen doorbreken met beelden en ruimte aan andere perspectieven bieden. Ze neemt ons mee in haar werk en we ervaren hoe zij het heden door haar ogen vastlegt en zo meerdere realiteiten in de fotografie weerspiegelt.

Met Kevita Junior praten we verder over representatie van verschillende gemeenschappen. Ze vertelt over haar werk op het snijvlak van fotografie en identiteit en licht toe wat haar drijfveren zijn. Met onze sprekers reflecteren we op de verhalen die we achterlaten voor de volgende generaties en waarom het juist voor hen zo belangrijk is dat ze zichzelf terugzien in de beelden die we tentoonstellen.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

more

Tijd

11 December 2022 Hele Dag(GMT+02:00)