Het Zuidelijk Toneel staat stil bij Keti Koti met jongerenproject Fort Boekoe

[av_section min_height=” min_height_pc=’25’ min_height_px=’500px’ padding=’default’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’border-extra-arrow-down’ bottom_border_diagonal_color=” bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ custom_arrow_bg=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=’#71953d’ background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’top left’ repeat=’no-repeat’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” id=” custom_class=” aria_label=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kei94olr’] [av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-1ykes1′] [av_image src=’https://ketikoti-tilburg.nl/wp-content/uploads/2020/05/Fort-Boekoe-.png’ attachment=’5725′ attachment_size=’medium’ align=’right’ styling=’no-styling’ hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-kei8wku1′ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image] [/av_one_half][av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2ae2up’] [av_heading heading=’Het Zuidelijk Toneel staat stil bij Keti Koti met jongerenproject Fort Boekoe’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=’30’ subheading_active=’subheading_below’ subheading_size=’25’ margin=” padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading] [av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-2s62z5′] [av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#ffffff’ av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v3so7r’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] Het project staat in het kader van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Op 27 & 28 juni kan publiek bij Het Zuidelijk Toneel langs komen voor het afhalen van een Keti Koti maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken. Met een theatrale maaltijdbox. waarin verhalen, filmpjes, instructies en benodigdheden zitten, kan iedereen thuis de herdenkingsmaaltijd ‘samen’ beleven.
[/av_textblock] [/av_one_half][/av_section][av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-4dn201′] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v3so7r’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] De Veteranen Vereniging Bonaire hield vanwege de coronacrisis, net als in Nederland, op 4 mei een aangepaste herdenking. Er mocht geen publiek bij aanwezig zijn en het moment werd online gestreamd voor andere veteranen. In een intieme setting werd twee minuten stilte gehouden en was er een moment voor het leggen van een krans.

Keti Koti

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De feestdag ter viering van de afschaffing heet Keti Koti. Deze naam stamt uit het
Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.

De omvang van deze geschiedenis is groots. De aandacht hiervoor, evenals die voor het lokaal en nationaal herdenken hiervan, neemt toe. Op 1 juli 2018 vond, in het Vrijheidspark in Tilburg, de eerste officiële Tilburgse Keti Koti herdenking plaats, tegelijkertijd met de Nationale Herdenking in
het Amsterdamse Oosterpark welke sinds 1 juli 2000 plaatsvind, vaak bijgewoond door nazaten, betrokken organisaties en geïnteresseerden.
[/av_textblock] [/av_one_half] [av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-39fnip’] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v3so7r’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] Het Zuidelijk Toneel maakt dit jaar voor het eerst een theaterproject rondom Keti Koti. Dit doet zij in samenwerking met Stichting Comité 30 juni / 1 juli Tilburg en Surinaams Koor Pramisi. Jongeren verdiepen zich in koloniaal verleden en Trans – Atlantische slavernij
Onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld verdiepen 15 jongeren zich in de koloniale geschiedenis van Nederland. Ze collecteren verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beweging. Verhalen over verzet, onderdrukking en strijd. Over vriend en vijand. Over toen en nu.

Fort Boekoe

Het project kreeg de titel ‘Fort Boekoe’; vernoemd naar de – nooit teruggevonden – versterkte nederzetting waarvandaan meer dan twee eeuwen geleden fel verzet werd vertoond tegen het Nederlandse bewind.

Het Zuidelijk Toneel nodigt iedereen uit om onderdeel van deze theatrale herdenking uit te maken. Waarin we stil staan bij het verleden, vooruit kijken naar de toekomst en samen vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren.
[/av_textblock] [av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#ffffff’ av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v43kk8′ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] Meer informatie & aanmelden: www.hzt.nl/speelt/fort-boekoe

Let op! Er kunnen slechts een beperkt aantal deelnemers aansluiten vanwege de Corona maatregelen aanmelden voor 14 juni.
[/av_textblock] [/av_one_half] [av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av_uid=’av-3kylsh’] [av_heading heading=’Meest actuele nieuws’ tag=’h3′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” padding=’10’ color=” custom_font=” custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”][/av_heading] [av_blog blog_type=’posts’ categories=’43’ link=’category’ date_filter=” date_filter_start=” date_filter_end=” date_filter_format=’yy/mm/dd’ blog_style=’blog-grid’ bloglist_width=” columns=’3′ contents=’excerpt’ content_length=’content’ preview_mode=’auto’ image_size=’portfolio’ items=’3′ offset=’0′ paginate=’yes’ conditional=” av_uid=’av-28qx81′ alb_description=” id=” custom_class=”]

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.