Online meeting: De rol van Sociale Media bij BLM

Communicatietechnologie en sociale bewegingen

Sociale media en burgerprotest lijken steeds meer vervlochten. Door sociale media kunnen mensen zich wereldwijd verbonden voelen met anderen en tot actie overgaan. Kunnen activisten zich nu beter mobiliseren dankzij sociale media en doet geografische afstand er niet meer toe?

Communicatietechnologie was altijd al belangrijk voor de ontwikkeling van sociale bewegingen. Of het nu om de drukpers ging waardoor Maarten Luther ‘viral’ ging, de radio in de ‘Civil Rights Movement ’ van Luther King, of de televisie-uitzendingen tijdens de Rodney-King rellen in Los Angeles. Communicatietechnologie bewees keer op keer grote afstanden te kunnen overbruggen en zo mensen massaal te mobiliseren.

Ook de sociale bewegingen van vandaag maken gebruik van moderne technologie om mensen wereldwijd te mobiliseren, vooral van sociale media zoals Facebook en Twitter. Wat betekent dat voor de verspreiding van protest?

Online lezing via Zoom op 19 januari

Politicoloog en socioloog Sander van Haperen onderzocht de invloed van sociale media op de ontwikkeling van sociale bewegingen, specifiek bij de ‘Black Lives Matter’ en de ‘Immigrant Rights Movement’ in Amerika. Op 19 januari vertelt hij over zijn bevindingen en onderzoekt of en hoe sociale media een rol speelden bij de organisatie van de Black Lives Matter demonstratie in Tilburg op 6 juni 2020. Hij gaat daarover in gesprek met Inge Malefason, medewerker van de AntiRacismeGroep Tilburg en docente Nederlands en Maatschappijleer.

Deze activiteit is onderdeel van Tilburg drukt zich uit, een online programma van het TijdLab. De lezing verloopt online via Zoom, deelname is gratis.

Inschrijving via tijdlab@bibliotheekmb.nl. Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je per mail de link naar de online Zoom meeting.

ONLINE ACTIVITEIT

Dinsdag 19 januari 2021
van 19.30 uur tot ca. 20.30 uur

 
 
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.