Samen stemmen we meer kleur de kamer in

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer verkiezingen. Het is meer dan ooit van belang dat we gaan stemmen. Waarom juist nu? Omdat de wereld in rap tempo verandert. Antonio Guterres, de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, noemt de grote veranderingen ‘de vier ruiters van apocalyps’: klimaatverandering, geopolitiek, digitalisering en wereldwijd wantrouwen. En deze veranderingen zijn ook vandaag waarneembaar in Nederland. De discussie over het klimaat, de toegenomen ongelijkheid in de samenleving, en het oplopende racisme. Daar bovenop, het groeiende onderlinge wantrouwen, mede dankzij fake news en polarisatie op de sociale media. De Corona crisis verergert deze kwesties. Deze situatie raakt iedereen, of we nou rijk of arm zijn, jong of oud, wit of zwart. Deze spannende tijd vraagt om een slimme en betrouwbare overheid, en burgers en bedrijven die meedoen.

Er zijn mensen die denken: “Waarom zou ik gaan stemmen? Ik heb niets met politiek?”. Het punt is, de politiek heeft alles met jou. Die kamerleden in Den Haag en hun ministers bepalen straks in wat voor land wij leven. Komen zij daarbij goed op voor jouw belangen? Komt er straks een beleid waarbij elk kind een eerlijk schooladvies krijgt, ongeacht etniciteit? Vinden deze jonge mensen straks een stageplek en een passende baan, zonder er dat er sprake is van discriminatie? Dat er in ons land wordt gediscrimineerd, kan niemand meer ontkennen na de Toeslagenaffaire. Als je vindt dat iedereen een gelijke kans verdient, ongeacht de wijk waarin men geboren is, ongeacht de etnische achtergrond, dan moet je dat zeggen op 17 maart.

Onze huidige Tweede Kamer telt 150 kamerleden, waarvan niet één met een Surinaamse (o.a. creoolse, hindoestaanse, javaanse, marron, chinese), Caribische of Afrikaanse achtergrond. Niet één. Hoe kan dit? Terwijl gemiddeld 80% van Nederland naar de stembus gaat, variëren de opkomst-schattingen voor deze bevolkingsgroepen van 25 tot 50%. Dat is abominabel laag. Daarmee lijkt het alsof we de maatschappij niet serieus nemen. Een volksvertegenwoordiging behoort een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Het is van belang dat er mensen in de Kamer zitten die onze ervaringen en ons perspectief delen. Representatie doet er toe. Diversiteit werkt.

Momenteel vechten in landen als Myanmar en Wit Rusland, burgers voor de acceptatie van hun uitgebrachte stem. Sommigen bekopen dit met hun leven. In Nederland hoeven we gelukkig niet bang te zijn voor een dermate onderdrukkende overheid. Als overal in de wereld mensen dag in dag uit de straat op gaan om op te komen voor hun belangen, dan zouden wij dat toch zeker één keer in de vier jaar ook moeten kunnen doen?

Kijk online waar de verschillende partijen voor staan. Kies de partij die jouw belangen het beste vertegenwoordigt, en stem bij voorkeur op een gekleurde kandidaat (lager op de lijst). Representatie doet er toe. Neem je democratische verantwoordelijkheid en ga stemmen.

Haydee Sheombar (links) & Joan Nunnely (rechts)

 
 
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.