Zo kan het ook! SLAVERNIJ HERDENKINGSMONUMENT TILBURG

Afgelopen week ontving ik via via het kritische bericht dat ‘twee witte’ mannen het herdenkingsmonument van het Slavernijverleden mogen maken voor de stad Tilburg. ‘Het zal wel een ‘witte’ commissie zijn geweest die voor hen heeft gekozen’.

Ik kan me voorstellen dat de uitslag verrassend is, maar jammer dat de aanname over de commissie niet klopt en onnodig kwaad bloed zet. En ik kan het weten als een van de leden van de commissie, die overwegend uit mensen van kleur bestaat.

 
 

Gezamenlijke Toekomst

Een commissie die heeft gekozen voor een ontwerp wat uitdraagt wat we aan de voorkant samen zijn overeengekomen. Het moest een monument worden wat verenigend en hoopvol is.

Een plek die uitnodigt om samen stil te staan bij wat er in het verleden is gebeurd, maar zeker ook perspectief biedt voor een gezamenlijke toekomst. Een object wat verschillende doelgroepen en mensen aan moet spreken. Als commissie hebben we ons afgevraagd of de culturele achtergrond van de kunstenaar(s) een criterium moest zijn.

Unaniem hebben we besloten niemand uit te willen sluiten. We willen het maken van ‘onderscheid’ juist tegengaan. Iets wat ook ten grondslag lag aan de slavernij.

 

We zijn allemaal mensen en hebben ook als mens gekozen voor mensen die iets moois gaan neerzetten. Als creatieveling weet ik dat je zelf geen onderdeel hoeft te zijn geweest om iets voor anderen te kunnen creëren. Het gaat om inlevingsvermogen. Je zoekt de verdieping door te onderzoeken en te vragen.

En langzaam wordt de wereld van de ander ook jou bekend. Onbekend maakt onbemind, iets wat niet ten goede komt aan de eenheid die we wensen. En hoe mooi is het dat juist deze kunstenaars nu ook de kennis hebben van dit verleden en deze ook kunnen delen met hun achterban. Opdat dit niet meer gebeurt. Dat is en zou het uiteindelijke doel moeten zijn.

Uitgaan van racisme, plaatst dit hele gedachtengoed in een verkeerd daglicht. Om die reden ben ik wel trots op deze uitkomst.

“Het is een mooi voorbeeld van een begin van vereniging…
Laten we samen uitgaan van het positieve! “

#herdenkingsmonument #slavernijverleden #geenracisme #togetherness #tilburg #positiviteit

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.