Verbroken ketenen als herinnering aan slavernij, kunstenaarsduo mag Tilburgs monument maken.

Erik van Hest 23-10-21, 15:03

TILBURG – Een jong en modern, gekleurd meisje, zittend op twee enorme verbroken ketenen. Zo komt het Tilburgse slavernijmonument op het Burgemeester Stekelenburgplein er uit te zien. Een selectiecommissie koos het ontwerp van kunstenaarsduo Dedden & Keizer uit drie genomineerde inzendingen.

De twee andere ontwerpen waren van Tilburger Tommy van der Loo en van de Amsterdamse kunstenares Patricia Kaersenhout, die zich op het laatste moment terugtrok. Via een website konden Tilburgers hun stem uitbrengen op de ontwerpen voor een monument waarmee het slavernijverleden wordt herdacht. Mede op basis van die stemmen heeft een speciaal aangestelde selectiecommissie een keuze gemaakt.

Het bronzen sculptuur van Dedden & Keizer uit Deventer, die zich ook wel Space Cowboys noemen, wordt door de commissie gezien als het ontwerp met de de beste artistieke kwaliteit en de meest directe zeggingskracht. ‘Het trekt de aandacht, is herkenbaar, functioneel en onderhoudsvriendelijk. Het voldoet op een poëtische wijze aan alle in de opdracht gestelde programma-eisen’, zo stelt de commissie.

KETI KOTI

Het kunstwerk komt te staan naast de trappen bij Plan-T, naast de fonteintjes op het plein. Over het sculptuur van de twee ketenen met daarop het meisje loopt straks ook een spoor van kleine, gouden bolletjes, die verwijzen naar het vroegere betaalmiddel voor slaven, symbolisch voor de ontmenselijking van de slavenhandel.

Voor de realisering van het slavernijmonument trekt de gemeente Tilburg 60.000 euro uit. Het kunstwerk moet worden onthuld tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Keti Koti betekent letterlijk ‘ketenen’ verbroken’.

Bron: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/verbroken-ketenen-als-herinnering-aan-slavernij-kunstenaarsduo-mag-tilburgs-monument-maken~ac3186ea/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.