Keti Koti in Tilburg: “We Moeten Dit Vieren,” Zegt Jerry Bergraaf, Voorzitter van Stichting 2gether

Niet alleen één dag, maar een hele maand moet de afschaffing van de slavernij gevierd worden. Dit benadrukt Jerry Bergraaf, initiatiefnemer van Keti Koti Tilburg. Vandaag werd in Tilburg het startsein gegeven voor een maand vol activiteiten rondom dit thema.

Gedurende een hele maand biedt Tilburg een divers programma dat draait om de slavernijgeschiedenis van Nederland. “We willen het niet alleen vieren op 1 juli, want er gebeurt dan al genoeg in de stad,” legt Bergraaf uit. “Met deze activiteiten willen we een breder publiek bereiken en meer diepgang geven aan de viering.”

De Betekenis van Keti Koti

Keti Koti, wat ‘Verbroken Ketenen’ betekent in het Sranantongo, markeert de dag waarop Nederland in 1863 formeel en in 1873 praktisch de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch gebied. Deze dag wordt jaarlijks gevierd op 1 juli, maar in Tilburg strekt de herdenking zich dit jaar uit over een hele maand. Dit biedt een uitgebreide gelegenheid om stil te staan bij de impact van de slavernijgeschiedenis en de erfenis ervan.

Activiteiten voor Jong en Oud

De komende weken zijn er tal van activiteiten gepland, gericht op zowel jong als oud. “We gaan met elkaar in gesprek om die verhalen met elkaar te delen en ervan te leren,” aldus Bergraaf. Het programma omvat educatieve workshops, lezingen, kunsttentoonstellingen en culturele evenementen, allemaal ontworpen om bewustzijn te creëren en dialoog te bevorderen.

Een Gemeenschappelijke Herdenking

De activiteiten zijn een initiatief van Stichting 2gether, onder leiding van Jerry Bergraaf. De stichting zet zich in voor het bevorderen van inclusiviteit en het creëren van bewustwording rondom historische en hedendaagse kwesties. “Het is belangrijk dat we samenkomen om deze geschiedenis te herdenken en te vieren,” zegt Bergraaf. “Alleen door begrip en dialoog kunnen we vooruitgang boeken.”

Oproep tot Deelname

Jerry Bergraaf roept iedereen op om deel te nemen aan de activiteiten en bij te dragen aan een gezamenlijke herdenking. “Deze maand biedt een unieke kans om te leren, te reflecteren en te vieren. We hopen dat mensen van alle achtergronden zich betrokken voelen en meedoen.”

Keti Koti in Tilburg belooft een betekenisvolle en leerzame maand te worden, waarin de gemeenschap samenkomt om het verleden te herdenken en de toekomst met hernieuwde inzichten tegemoet te treden.

Bekijk hier het programma van Keti Koti in Tilburg

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.