Afschaffing slavernij: Herdenken en vieren

[av_section min_height=” min_height_pc=’25’ min_height_px=’500px’ padding=’large’ shadow=’no-border-styling’ bottom_border=’no-border-styling’ bottom_border_diagonal_color=’#333333′ bottom_border_diagonal_direction=” bottom_border_style=” custom_margin=’0px’ custom_margin_sync=’true’ custom_arrow_bg=” color=’main_color’ background=’bg_color’ custom_bg=’#71953d’ background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” attachment=” attachment_size=” attach=’scroll’ position=’center center’ repeat=’stretch’ video=” video_ratio=’16:9′ overlay_enable=’aviaTBoverlay_enable’ overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” id=” custom_class=” aria_label=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-k9v3cp54′] [av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-ongb5′] [av_image src=’https://ketikoti-tilburg.nl/wp-content/uploads/2020/06/keti-koti-nieuwsbrief-aruba-scaled-1.png’ attachment=’5715′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-kejo966f’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image] [/av_one_half][av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-67k5sx’] [av_heading heading=’Afschaffing slavernij: Herdenken en vieren’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=’60’ subheading_active=’subheading_below’ subheading_size=’25’ margin=” padding=’10’ color=’custom-color-heading’ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” id=” admin_preview_bg=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”] Aruba centraal dit jaar
[/av_heading] [av_textblock size=” font_color=’custom’ color=’#ffffff’ av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v3so7r’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] Nederland is bekend met 4 en 5 mei; het herdenken van de Nederlandse slachtoffers die vielen onder het juk van de nazi’s en daarna het vieren van de vrijheid. In de geschiedenisboekjes lezen we ook dat op 1 juli 1863 koning Willem III de ‘trans-Atlantische slavernij’ afschafte. In Suriname en op de Antilliaanse eilanden is 1 juli daarom een nationale feestdag: Keti-Koti, de ketenen gebroken.
[/av_textblock] [/av_one_half][/av_section][av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-457z7l’] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k9v3so7r’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] In Nederland herdenken en vieren we dit uiteraard ook, en wel op 30 juni en 1 juli. We herdenken de offers gebracht door onze voorouders, offers die door sommigen tot op de dag van vandaag nagevoeld worden én we vieren de vrijheid: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest.

We zijn dankbaar. Niet aan een koning of aan een god, maar aan onze voorouders vanwege de kracht die zij bezaten. De kracht om voort te leven (binnen het systeem) en de kracht om uit te breken (het verzet, marronage).

Programma Keti-koti maand 

In Tilburg wordt voor het zevende achtereenvolgende jaar voorafgaand aan 1 juli de Keti-Koti maand georganiseerd. Vanwege de corona-maatregelen is er dit jaar een verkort, aangepast programma dat grotendeels online te volgen is. We zien dit niet als belemmering: het brengt nieuwe mogelijkheden van ontmoeting, voor jong en oud. 

Zaterdag 20 juni: 

Keti-koti dialoogtafel met Quito Nicolas, Questions & Answers. Dit jaar staat het eiland Aruba centraal. Dhr Nicolas gaat met ons in op de rol van de media, discriminatie en racisme op Aruba, migranten in de literatuur en boekentips. Aanvang 14:00 uur. Een link en inlogcode zijn te verkrijgen via https://ketikoti-tilburg.nl/ De zoom-sessie staat open tot 400 deelnemers.
[/av_textblock] [/av_one_half] [av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-335ish’] [av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-kejocrum’ id=” custom_class=” admin_preview_bg=”] Dinsdag 30 juni:

Plechtige herdenkingsceremonie in de tuin van pastorie Hoefstraat. Met Mandela Weewee, diverse gedichten door jong en oud, Apintie (drum), zang en een plengoffer. De ceremonie is live en online te volgen via https://ketikoti-tilburg.nl/ Aanvang 14:00 uur

Woensdag 1 juli:

Er zal een besloten kranslegging plaatsvinden in het Vrijheidspark met wethouder Dols. Daarbij zal het volkslied van Aruba ten gehore worden gebracht en een minuut stilte in acht worden genomen. De belangstelling voor deze bijeenkomst is de afgelopen jaren gestaag toegenomen, maar helaas is er dit jaar geen grote publieksbijeenkomst mogelijk. Tilburg TV maakt een documentaire van de herdenking, waarin woorden van burgemeester Weterings en van de gevolmachtigde minister van Aruba te horen zullen zijn. De uitzending start om 20:00 uur. 

De organisatie van de 1 juli-dag is in handen van de Tilburgse stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg. Meer informatie: 06 1841 3942 (Eardly) https://www.facebook.com/GedeeldVerledenGezamenlijkeToekomstTilburg/ 

De activiteiten in juni worden georganiseerd door de Tilburgse stichting Comité 30 juni-1 juli, dat onderdeel uitmaakt van het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en -erfenis).  Meer informatie: 06 5561 9331 (Carla). 

Beide stichtingen zijn erfgoedpartner in Tilburg.
[/av_textblock] [/av_one_half]

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.