Srefidensie Dey – Onafhankelijksdag Suriname

Ferrier, Santokhi en Blok

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek waarbij de heer Johan Ferrier werd beëdigd als de allereerste president. Dit jaar woont de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de viering in Suriname bij. De heer Blok is dan de eerste Nederlandse minister die de nieuwe regering o.l.v. president Santokhi bezoekt. Blok is voor veel Surinamers geen onbekende. Hij heeft Suriname nog niet zo lang geleden een ”failed state” genoemd. Daarover stuurde hij een excuusbrief naar Paramaribo.

Enkele artikelen

Ook in Nederland wordt volop aandacht geschonken aan het 45 jarig bestaan van de republiek Suriname. Aan de Surinaamse onafhankelijkheid is een proces van dekolonisatie voorafgegaan waarvan een groot deel daags voor de onafhankelijkheidsdatum werd voltooid. Een van de Nederlandse hoofdrolspelers destijds, Jan Pronk, heeft hierover onlangs uitgebreid zijn herinneringen te boek gesteld. Over zijn relaas zijn verschillende recensies te lezen op de website Caraïbisch Uitzicht. Met de zoekfunctie vind je nog veel meer artikelen over Suriname.

https://www.waterkant.net/suriname/2020/09/23/lezing-over-de-toekomst-van-de-relatie-tussen-nederland-en-suriname/

https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/herinneringen-van-jan-pronk-den-haag-als-hoofdstad-van-suriname/

Enkele debatten

Op woensdag 11 november organiseert het Tilburgse Wereldpodium een debat over de relatie tussen Suriname en Nederland -pijnpunten en perspectieven, met o.a. Kathleen Ferrier, bekend christendemocratisch politica en dochter van de eerste president van Suriname. Meer informatie: https://www.wereldpodium.nu/actueel/nieuws/ Aanvang debat 19:30 uur, te volgen via Zoom. Middels een e-mail aan claudy@wereldpodium.nu ontvang je een toegangscode voor de zoom-meeting.

Op woensdag 25 november (Srefidensie Dey) vindt in Amsterdam een debatavond plaats over de omgang van de kerken met het slavernijverleden, met o.a. twee deelnemers uit Tilburg te weten Martijn Stoutjesdijk en Herman Fitters. Meer informatie: https://diaconie.com/themas/slavernij/ Aanvang debat 20:00 uur, te volgen via livestream op http://www.youtube.com/c/EvangelischLutherseGemeenteAmsterdam.

Een gedicht

Hier volgt onder een passend gedicht van Dobru, Suriname’s nationale dichter (en politicus) die helaas in 1983 al is overleden. 

WAN BON

wan bon
someni wiwiri
wan bon

wan liba
someni kriki
ala e go na wan se

wan ede
someni prakseri
prakseri pe wan bun mus de

wan Gado
someni fasi foe anbegi
ma wan Papa

wan Sranan
someni wiwiri
someni skin
someni Tongo
wan pipel

Eén BOOM

Eén boom
zovele bladeren
één boom.

Eén rivier
zovele kreken
alle op weg naar één zee.

Eén hoofd
zovele gedachten
gedachten om één soort heil.

Eén God
verscheidene te aanbidden
maar één enkele vader

Eén Suriname
zoveel soorten haar
zovele huidskleuren
zoveel aan talen
Eén volk

 
 
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.