Wereldse Ontmoetingen: de relatie Suriname – Nederland

De verbinding tussen Suriname en Nederland is al honderden jaren oud. Ons gezamenlijke verleden gaat over slavernij, kolonialisme en onafhankelijkheid. De relatie kwam onder druk te staan sinds de militaire dictatuur. Nu Suriname een nieuwe regering heeft, kan die relatie wellicht weer inniger worden. Willen we nog altijd verder met elkaar, en zo ja, hoe precies? Of wordt het tijd om ‘het uit te maken’?

Hans Ramsoedh is historicus en Surinamist. Hij is gespecialiseerd op het gebied van de Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Hij gaat in op de vraag hoe Suriname zich heeft ontwikkeld in relatie met Nederland tot uiteindelijk een onafhankelijk land. En hoe het ging het na die onafhankelijkheid met onze relatie.

Hennah Draaibaar is journalist. Ze heeft jarenlang in Nederland gewoond en is nu terug in Suriname als zelfstandig media-ondernemer en correspondent. Met haar praat Joyce van der Horst vooral over de actualiteit in Suriname (in relatie tot Nederland). In mei van dit jaar zijn er verkiezingen geweest, en op 25 november viert Suriname 45 jaar onafhankelijkheid. Biedt dat nieuwe perspectieven voor de relatie met Nederland? Is Suriname onafhankelijker dan ooit van Nederland of juist niet?

Kathleen Ferrier, politica, zat van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer. Ze is een dochter van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname. Hoe ziet zij de toekomstige relatie tussen Suriname en Nederland? Het land is zich steeds meer aan het oriënteren op de eigen regio, maar hebben Suriname en Nederland elkaar juist niet steeds meer nodig? De relatie was geruime tijd bevroren maar met de nieuwe Surinaamse regering lijken er nieuwe uitdagingen zijn. Kathleen Ferrier blikt vooruit.

Het online programma is Engelstalig. Een gratis linkje voor de uitzending kunt u via onderstaand mailadres aanvragen. Het aantal online plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan (plaatsen worden verdeeld op volgorde van aanmelding).

Het programma is mogelijk gemaakt door de samenwerking met Fontys Global Development Issues.

Wereldse Ontmoetingen | De relatie Suriname – Nederland
Wanneer: woensdagavond 11 november 2020
Tijdstip: aanvang 19.30u (“inloop” vanaf 19.15u)

Waar/hoe: online via Zoom
Toegang: meld u aan via een e-mail aan claudy@wereldpodium.nu ; u ontvangt dan een link naar de online Zoom-uitzending
Taal: hoofdzakelijk Engels

 
 
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.