Bij deze bedrijven is Keti Koti wél een vrije dag

De roep om Keti Koti een landelijke feestdag te maken blijft vooralsnog onbeantwoord, dus neemt een aantal bedrijven het heft in eigen handen. Hun werknemers zijn op 1 juli vrij om de afschaffing van de slavernij te vieren. Zo hopen de ondernemers de maatschappij en politiek te bewegen Keti Koti tot nationale feest- en herdenkingsdag te maken.

Tony’s Chocolonely was vorig jaar het eerste bedrijf dat voor zijn ongeveer 100 medewerkers Keti Koti uitriep tot vrije dag. Dit jaar doen in ieder geval ook radiozender FunX (60) mee, creatief bureau Vandejong (15) en cosmeticabedrijf Lush (enkele honderden personeelsleden).

Bij FunX was het al beleid dat ‘feestdagen’ konden worden geruild, Pinksteren voor Keti Koti bijvoorbeeld, vertelt programmaleider Eva Hol. “Maar nu zeggen we: dit is een extra vrije dag.” De mensen die op 1 juli wel dienst hebben, krijgen een extra vakantiedag, net zoals dat geldt voor werken met feestdagen als Kerstmis en Pasen.

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. FunX is samen met The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter een petitie gestart om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Bij 40.000 handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht tot een debat. Maandagavond was de petitie meer dan 34.000 keer ondertekend.

Tony’s Chocolonely was vorig jaar het eerste bedrijf dat voor zijn ongeveer 100 medewerkers Keti Koti uitriep tot vrije dag. Dit jaar doen in ieder geval ook radiozender FunX (60) mee, creatief bureau Vandejong (15) en cosmeticabedrijf Lush (enkele honderden personeelsleden).

Bij FunX was het al beleid dat ‘feestdagen’ konden worden geruild, Pinksteren voor Keti Koti bijvoorbeeld, vertelt programmaleider Eva Hol. “Maar nu zeggen we: dit is een extra vrije dag.” De mensen die op 1 juli wel dienst hebben, krijgen een extra vakantiedag, net zoals dat geldt voor werken met feestdagen als Kerstmis en Pasen.

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. FunX is samen met The Black Archives en Stichting Nederland Wordt Beter een petitie gestart om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Bij 40.000 handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht tot een debat. Maandagavond was de petitie meer dan 34.000 keer ondertekend.

Lees het volledige artikel!
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.