Zij ontcijferen 300.000 pagina’s Surinaamse geschiedenis: ‘Bij iedere akte gaat een wereld voor me open’

Eindelijk is het voor mensen met Surinaamse wortels straks mogelijk om meer te leren over hun familiegeschiedenis. Honderden vrijwilligers, waaronder ook tientallen uit Noord-Brabant, werken hard om samen met historici duizenden akten uit de burgerlijke stand online beschikbaar te maken. ,,Onze gedeelde geschiedenis krijgt zo een gezicht.’’

Ongeveer drie jaar gaat het duren om de bijna 300.000 pagina’s aan akten te digitaliseren, verwacht historicus Coen van Galen. Het gaat hierbij om akten van geboorte, huwelijk en overlijden. Sinds september werken zo’n vijfhonderd vrijwilligers eraan.

,,We willen de hele burgerlijke stand van Suriname tussen 1830 en 1950 digitaliseren en in een database onderbrengen, zodat hij zoekbaar wordt voor het publiek. Daarnaast is het voor ons als wetenschappers een goede mogelijkheid om te bestuderen hoe een koloniale samenleving in de tropen functioneerde”, zegt Van Galen.

SLAVENREGISTERS

Samen met historicus Thunnis van Oort leidt hij het onderzoek vanuit de Radboud Universiteit in Nijmegen. Eerder al digitaliseerden zij op dezelfde wijze de Surinaamse slavenregisters. Dit alles doen ze samen met de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Stichting Historische Database Suriname. En, niet onbelangrijk dus, honderden vrijwilligers die de akten invoeren.

Lees het volledige artikel

Bron: https://www.bd.nl/breda/zij-ontcijferen-300-000-paginas-surinaamse-geschiedenis-bij-iedere-akte-gaat-een-wereld-voor-me-open~a7502e07/

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.