Ook Haarlem biedt excuses aan voor slavernijverleden

Haarlem excuses slavernijverleden

Na de presentatie van een onderzoek naar de rol van de Noord-Hollandse hoofdstad in de slavernij, volgde een verklaring van spijt. Burgemeester Jos Wienen gaf aan dat het stadsbestuur zich diep schaamt. Hij benadrukte het langdurige negeren van de pijn die voortkomt uit de geschiedenis van slavernij en het gebrek aan bewustzijn over de last die afstammelingen daarvan vandaag de dag nog met zich meedragen.
“De schaamte is voor ons langdurige negeren van de pijnlijke erfenis van slavernij in het verleden en ons gebrek aan inzicht in de last die nakomelingen hiervan nog steeds met zich meedragen”, verklaarde de burgemeester. Savitri Bergraaf heeft de opdracht gekregen om het nawoord te schrijven voor het boek Koloniaal Haarlem en zal tijdens de presentatie daarover spreken.” Na het optreden van Savitri heeft burgemeester Jos Wienen zijn excuses aangeboden. Een mooi en ontroerend moment om hierbij te mogen zijn en natuurlijk ook supertrots op Savitri.

Met dank aan Rosemarijn Hoefte, Dineke Stam, ketikotihaarlem, Frederique Janss, Roland de Rooij en Yoshina Davelaar.

Savitri Bergraaf