Lezing Roline Redmond op zondag 5 maart

Schrijfster bekroond boek ‘De Doorsons’, zoektocht naar een slavenfamilie

Lezing Roline Redmond bij Peerke Donders

De in Suriname geboren schrijfster Roline Redmond (1949) geeft op zondag 5 maart een lezing in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg. Ze vertelt naar aanleiding van het door haar geschreven boek ‘De Doorsons’. In dit vorig jaar als beste journalistieke boek  bekroonde werk beschrijft Roline Redmond de wortels en de geschiedenis van haar Surinaamse familie. Roline Redmond stamt af van tot slaaf gemaakten.

Haar lezing op zondag 5 maart begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. De zaal is al open om 13.00 uur. Op tijd komen verzekert de bezoeker van een goede plaats en een gratis kopje koffie of thee.  De lezing is een onderdeel van de tentoonstelling over slavernij die momenteel in het Peerke Donders Paviljoen is te bezoeken.

In het kader van deze tentoonstelling organiseert het Peerke Donders Paviljoen vrijwel maandelijks extra activiteiten. Roline Redmond woont 54 jaar in Nederland. Ze studeerde culturele antropologie en Spaans. Aan haar boek ‘De Doorsons’ werkte ze tien jaar. Het is een twee eeuwen omspannende, indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaaf gemaakte familie. Haar overgrootouders begonnen met een enorme achterstand. Die wisten ze te overwinnen door een enorme – inspirerende – werkkracht.

Wat in dit familieverhaal opvalt is dat het veelal vrouwen waren die leiding gaven aan de ontwikkeling. ‘Mijn interesse voor mijn familie is gevoed door onze drie voormoeders’, verklaart ze de rode draad in haar boek, dat na afloop te koop is. Tijdens haar lezing in het Peerke Donders Paviljoen spreekt Roline Redmond ongeveer drie kwartier. Na afloop kunnen vragen worden gesteld en is er nog gelegenheid om informeel met elkaar te praten. Roline Redmond is momenteel een veel gevraagd spreekster. Op 7 maart 2023 houdt Roline Redmond de Aletta Jacobslezing in Groningen en op 12 maart houdt geeft zij een voordracht in de Surinaamse Sociëteit Waterkant in Den Haag. Redmond heeft nu zitting in de jury van de Brusseprijs 2023.

Eerder gaf Cynthia McLeod, bekend Surinaams schijfster van ‘Hoe duur was de suiker’ een lezing op uitnodiging van Peerke Donders.

Bezoekers van de lezing op zondag 5 maart kunnen ook de tentoonstelling over slavernij en een in eigen beheer gemaakte documentaire bekijken. Bezoekers krijgen gratis een door Paul Spapens geschreven boekje over verhalen die door nazaten van tot slaaf gemaakten in Tilburg worden verteld.

Meer info
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.