Culturendag bij Peerke Donders

Op de slavernijtentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen zijn verschillende voorbeelden van angisa’s te zien. Foto: Esther Becx.

Themamiddag cultuur ontstaan tijdens de slavernij

Culturendag bij Peerke Peerke Donders

Op zondagmiddag 19 maart wordt in het Peerke Donders Paviljoen een Culturendag gehouden. Om 13.00 uur begint een aantal voorstellingen van vormen van cultuur die tijdens de slavernij zijn ontstaan. De Culturendag is een van de activiteiten die in het kader van de tentoonstelling over slavernij bij Peerke Donders worden georganiseerd.

Het plezierige evenement is gratis toegankelijk. Ook kunnen dan de expositie en een documentaire worden bekeken. In zowel de tentoonstelling als de documentaire spelen leden van de familie Tilburg de hoofdrol. Nadat de slavernij was afgeschaft nam een aantal Surinamers de familienaam Tilburg aan. Nazaten van hen wonen zowel in Suriname als in Nederland. De tentoonstelling is uniek in Zuid-Nederland en trekt veel belangstellenden.

Activiteit info

Datum: 19 maart
Tijd: Open vanaf 12:30, start om 13:00
Toegang: Gratis

Locatie

Bezoekadres:
Peerke Donderspark 3
5011 XL Tilburg

Wat word er gepresenteerd?

De voorbeelden van cultuur waarmee tijdens de Culturendag kennis kan worden gemaakt zijn Afro-Surinaams en Afro-Antilliaans. Cultuur is een aansprekende manier om kennis te maken met de identiteit van mensen, met hun voedsel, kleding, gebruiken en rituelen. Dat staat allemaal op het programma van de Culturendag bij Peerke Donders. Een vorm van cultuur die zondag 19 maart wordt gepresenteerd is ‘Tambu’.

Het gaat hier om echte Antilliaanse folklore waarvan de wortels in Afrika liggen. Tambu is een combinatie van muziek, dans, kleding en mystiek. Dit onderdeel van de Culturendag wordt gepresenteerd in samenwerking met het wereldpodium.

Optreden voor Peto Cadmus

De in Tilburg bekende muzikant Peto Cadmus treedt op zijn opzwepende drums. Er wordt een Winti-ritueel uitgevoerd. Winti is een traditionele Surinaamse religie waarvan de wortels in Afrika liggen.

Demonstratie Cassave bereiding

Gedemonstreerd wordt hoe cassave wordt bereid en hoe angisa’s worden gevouwen. Cassave (maniok) was een zeer belangrijk basisvoedsel voor gevluchte slaven. Speciaal aan de bewerking van cassave is dat er een giftig bestanddeel uit moet worden gehaald voordat het geschikt is voor consumptie. Bezoekers kunnen proeven van de cassave-koekjes. Een angisa is een op een speciale manier gevouwen hoofdoek. Door middel van deze unieke hoofddracht kon de draagster haar gemoedstoestand uitdrukken. Ze toonde dat aan de buitenwacht door een grote variatie in de vorm waarin ze werden gevouwen.

Tijdens de Culturendag bij Peerke Donders worden al deze voorbeelden deskundig toegelicht.

Extra aandacht graag voor het feit dat we deze keer al om 13.00 uur beginnen met het programma. De zaal is open vanaf 12.30 uur.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.